keskiviikko 16. maaliskuuta 2011

Ninnin käsiohjelmateksti

Terrorismi
on yksilön tai ryhmän harjoittamaa väkivaltaa, jonka tarkoitus on viranomaisten uhkaamisen ja yleisöön kohdistuvan pelon avulla vaikuttaa päätöksentekoon, kertoo internetin vapaa tietosanakirja Wikipedia. Kuulostaa järkevältä, vai mitä? Jos kuitenkin jatkat tekstin lukemista eteenpäin, tulee vastaan seuraava, kenties hämmentävä virke: Terroristi sinänsä on yleensä tavallinen ihminen.

Siis mitä? Tavallinen ihminen? Miten terroristi, joka saattaa olla syyllinen tuhansien syyttömien ihmisten kuolemaan, voi olla tavis?

Tuota virkettä minäkin olisin ihmetellyt, ellen olisi saanut käsiini Image –lehteä (9/2007). Sen 9-sivuisessa Hetken ennen keskiyötä –artikkelissa kerrottiin, miten ydinaseella varusteltu terroristi-isku olisi mahdollinen. Lukemattomien ja tarkasti vahdittujen vaiheiden jälkeen mukana olisi kymmeniä, ellei jopa satoja, aivan tavallisia ihmisiä – suurin osa lahjoittuina. Ja toisin kuin yleisesti luullaan, likaisen työn tekevät ovat usein hyvintoimeentulevia ja korkeasti koulutettuja ihmisiä, kuten lääkäreitä, neurologeja. sähköinsinöörejä sekä teknikoita. Aivan tavallisia ihmisiä siis.

Mutta miksi kukaan täysjärkinen lähtisi tällaiseen hommaa mukaan? Vastaus saattaa löytyä rahasta, maineesta tai uskonnosta. Suoraa vastausta tuskin saadaan mistään. Suomen uusi tulevaisuus esittelee kuitenkin yhden vaihtoehdon, miten ja miksi Suomessa saattaisi jonain päivänä tapahtua hyvinvointivaltion suurin pelko.

Tämä näytelmä on kuitenkin kaikkea muuta kuin vakava. Sen ei ole tarkoitus lisätä pelkoa, vaan herättää keskustelua ajankohtaisista asioista. Tai siihen me Ansan (ja ehkä vähän Pasinkin) kanssa pyrimme, kun päätimme kirjoittaa yhteiskuntakriittisen komedian. Mutta kun seuraat näytelmän surkuhupaisia hahmoja, toivon sinun muistavan Wikipediasta löytyvän lauseen:

’’Terroristi sinänsä on yleensä tavallinen ihminen.’’

Kiitokset teille, jotka olette jaksaneet kuunnella epämääräisiä selityksiäni.
näyttelijät plus Mikko. Teitte uskomattoman hienoa jälkeä! Pot pot! ;D
Pasille, joka on tutustuttanut meidät teatterin upeaan maailmaan sekä jaksanut kannustaa ilmaisemaan niitä oudoimpia ajatuksia paperilla. Kiitos! :)
- Ninni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti